Aktualności:

Zgłaszanie kandydatów do drugiej rundy FA

Menu główne
Welcome to Gra kolarska - forum. Please login or sign up.

Lis 22, 2024, 12:15 AM

Login with username, password and session length

Recent

użytkowników
  • Użytkowników w sumie: 35
  • Latest: Koyot
Stats
  • Wiadomości w sumie: 1,385
  • Wątków w sumie: 45
  • Online today: 139
  • Online ever: 273
  • (Wrz 10, 2024, 10:45 PM)
Użytkownicy online
Users: 0
Guests: 68
Total: 68

68 Gości, 0 Użytkowników

Dyskusje nt. FFF

Zaczęty przez Dobry, Paź 16, 2023, 01:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

nawciarz

Cytat: Dobry w Gru 01, 2023, 12:34 PM
Cytat: rogu w Gru 01, 2023, 11:41 AMMoim zdaniem, jeśli chcemy ukrócić dogadywanie się, czy robienie sobie na złość, to bidy powinny być niejawne. Jedyne, co gracz powinien wiedzieć, to aktualna cena i czas pozostały do zakończenia licytacji.
Że też wcześniej nikt tego nie wymyślił :)
Aczkolwiek, mam wrażenie, nie sposób utrzymać sytuację niewiedzy od początku do końca licytacji. W końcu nie jesteśmy sobie całkiem obcy...

Jak się nie zna też liczby licytujących to jednak trudno byłoby się rozeznać, bo byś musiał każdego wypytać. W sumie nie wiem czy to taka zmiana na plus, ale z ciekawości chciałbym zobaczyć jakby wtedy licytacje wyglądały.

Dobry

Pytanie tylko, czy obecna forma przeprowadzania licytacji potrzebuje zmian? Zwłaszcza takich, które całkowicie odmienią to, co jara - jak sądzę - większość obecnych graczy?
Z tego co pamiętam - cóż, w tym roku to se nie policytowałem - to zawsze była największa frajda. Czasem licytacje wychodziły genialnie, czasem daremnie, czasem średnio, ale zawsze - niezależnie od wyniku - wychodziłem z nich "ubawiony", rozerwany. Nawet jeśli chyba tylko raz udało mi się kupić wszystkich tych, których chciałem i na dodatek tanio :D
Naprawdę, nie wiem, czy jest sens grzebania w tym, co jest główną, tak w 90%, atrakcją tej gry.
Dostrzegam pewną atrakcyjność Arkowej propozycji, jest to dla mnie zrozumiałe i kto wie, czy nawet nie lepsze rozwiązanie.

Ba, powiem więcej. Można by przeprowadzić symulację (ale chyba nie na bazie naszej maszyny?) - jeśli ktoś nie wymyśli lepszego pomysłu, to można by zebrać oferty w PW i wciepać je do excela i sprawdzić, czy rzeczywiście wszyscy byliby zadowoleni. Przy takim bidnym FA, jakie mieliśmy...

roniek

Dla mnie same licytacje mogłyby pozostać w postaci, w której są teraz, ale zaproponowana przez rogu anonimowość wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem. Wiadomo, że części licytujących będziemy w stanie się domyślić albo otrzymać tę informację od kogoś, ale niemożliwe jest, żeby dowiedzieć się o wszystkich userach licytujących tych samych kolarzy. Nie będzie też wtedy możliwości, żeby umawiać się przeciwko komuś trzeciemu (abstrahując od tego, czy to rzeczywiście miało miejsce).

rogu

Cytat: nawciarz w Gru 01, 2023, 12:43 PM
Cytat: Dobry w Gru 01, 2023, 12:34 PM
Cytat: rogu w Gru 01, 2023, 11:41 AMMoim zdaniem, jeśli chcemy ukrócić dogadywanie się, czy robienie sobie na złość, to bidy powinny być niejawne. Jedyne, co gracz powinien wiedzieć, to aktualna cena i czas pozostały do zakończenia licytacji.
Że też wcześniej nikt tego nie wymyślił :)
Aczkolwiek, mam wrażenie, nie sposób utrzymać sytuację niewiedzy od początku do końca licytacji. W końcu nie jesteśmy sobie całkiem obcy...

Jak się nie zna też liczby licytujących to jednak trudno byłoby się rozeznać, bo byś musiał każdego wypytać. W sumie nie wiem czy to taka zmiana na plus, ale z ciekawości chciałbym zobaczyć jakby wtedy licytacje wyglądały.

Przecież możemy w takiej formie przeprowadzić marcowe czy tam letnie okienko? Testowo.

Poza I, i powiedzmy II rundą FA, to przecież są całkiem fajne poligony doświadczalne do testowania zmian.

Nakazar

Czy tylko na pewno chcemy ograniczyć umawianie się? Bo myślę że trzeba zacząć od głosowania które by to kwestie wyjaśniło.

Jeżeli zaś chcielibyśmy zreformować licytacje to zamiast ich całkowitego usuwania można by spróbować rozszerzyć zasadę Dudiego-Maxa, np.
Zamiast:
A > B + C (gdzie A to najwyższy bid, a B oraz C to drugi i trzeci najwyższy bid) lub
A > 2 * B (A, B to samo co wyżej, przy założeniu, że tylko dwie osoby bidują)
zasada obowiązuję tylko wtedy, gdy: A – B >= 30 C.
Zrobić:
A > 1,5 * B (gdzie A to najwyższy bid, a B to drugi najwyższy bid)
zasada obowiązuję tylko wtedy, gdy: A – B >= 30 C.
Przy czym współczynnik możemy jakoś dowolnie ustawić na razie rzucam tylko pomysł. Możemy tez wrócić do starego pomysłu z gradacją minimalnej ceny za kolarza zależnie od rundy(1 runda-60%, 2-50%, 3-40%), czy pomyśleć nad przerobieniem draftu.

Najpierw powinniśmy jednak sprawdzić czy jest w ogóle chęć grzebania przy licytacjach.

arekw29

Cytat: Nakazar w Gru 01, 2023, 02:07 PMNajpierw powinniśmy jednak sprawdzić czy jest w ogóle chęć grzebania przy licytacjach.

Tak, moim zdaniem jest sens grzebać w licytacjach. Bo tych licytacji jest tak naprawdę jak na lekarstwo i od lat mamy do czynienia bardziej z negocjacjami. Nie podobało mi się, to czego doświadczyłem teraz od dwóch kolegów, ale z drugiej strony - tak, to były licytacje. Podpisuję się pod pomysłem mawy, że wysyłamy kwoty ostateczne i najwyższa wygrywa. Można wysłać na tyle ile ma się budżetu i po temacie. A potem od nowa.
Jeśli się z tym nie zgodzicie to - brak licytowania ponad stan, zmniejszenie zgłaszania do licytacji do +5 (a nie 10 jak teraz), brak możliwości odsprzedania wylicytowanego kolarza w tej samej rundzie, brak draftu dla II ligi. To tak pokrótce, ale jestem otwarty na wszelkie dywagacje. I przede wszystkim - o takich zmianach decyduje ogół, a nie kolegium. Swoją drogą ciekawi mnie jak realnie wyglądało to losowanie, bo mi się coś matma nie klei ;)

Dobry

No to wrzuciłem ankietę, żebyśmy wiedzieli, na czym stoimy (w kwestii chęci do zmiany/myślenia o zmianie).

Karcer

Likwidacja licytacji wykastruje tą grę. Licytacje to jedyny "dynamiczny" element gry. Reszta, to ustawić skład na tydzień do przodu, a za tydzień sprawdzić czy wpadły jakieś punkty. I tak w kółko. Przynajmniej w moim przypadku.

Bardzo podoba mi się idea anonimowego licytowania i uważam, że ten element wart jest aby go przetestować.

Dodałbym też zakaz zadłużania się podczas licytacji.

Gimpek

Myślę, że pomysł z kwotami ostatecznymi wprowadzi więcej losowości, jednemu się poszczęści, a drugi skończy z tysiącami na koncie. I też pewnie skłoni jeszcze bardziej do przedłużania kontraktów.

Jestem za ewolucją licytacji, przede wszystkim zakaz zadłużania się podczas licytacji, który już sam z siebie sprawi, że limit zgłaszania liczby kolarzy do licytacji +10 będzie rzadko osiągalny.

Co do anonimowości licytacji to osobiście nie mam pewności czy to tylko nie da dodatkowej przewagi "negocjatorom", którzy i tak będą świadomi kogo licytują, ale może jestem w błędzie i brak pewności z kim jeszcze walczą będzie miał pozytywny wpływ dla całej gry (choć tu również nie mam pewności, czy to nie spowoduje większej chęci do przedłużania kontraktów).

Gattsu

To jest świetny pomysł ale jednocześnie jestem absolutnie przeciwko jego wprowadzeniu :)

W tej chwili w ramach licytacji część informacji jest jawna, przykładowo:

- cena kolarza
- data ostatniego bida
- liczba graczy zainteresowanych danym kolarzem
- ich budżet, ilość wolnych miejsc w składzie
- liczba złożonych ofert

Pozostałe informacje trzeba pozyskać ;) w tym:

- jakie są priorytety danego gracza w licytacjach
- czy jest otwarty na układ i odpuszczenie danego kolarza

W twojej propozycji przesuwamy po prostu środek ciężkości na informacje, które trzeba pozyskać. Jeśli więc coś nie jest oficjalne (np. ilu graczy licytuje danego kolarza) to tym bardziej prowadzi to do układów i układzików, bo część graczy ze sobą rozmawia a część nie. No chyba, że chcemy zostawić wtedy stronę sprawdź licytacje w aktualnej formie i promować graczy z nielimitowanym czasem, którzy będą sobie spisywali w zeszycie kto, kiedy kogo podbił :)

Cześć propozycji, które tutaj się pojawiają to nic nowego, ale moim zdaniem kompletnie nie trafiają w nasze potrzeby. Bidy w ciemno to windowanie cen, już w tej chwili część drużyn jest na granicy rentowności, koszt utrzymania ekipy w I lidze to 1000C rocznie, czyli co roku trzeba się poprawiać o 1000C żeby w ogóle mówić o utrzymaniu status quo. Spekulacje cenowe doprowadzą do spektakularnych bankructw, obyśmy tego nie dożyli ;)
Wild Bunch
🏆 2016
🏆 2017
🏆 2023
🏆 2024

Karcer

Dziś rano przeczytałem watek Nawciarza na temat stałego budżetu gry i tak naszła mnie myśl, że może by tak "opodatkować" zatrudnianie zawodników z FA. Byłaby jakaś opłata za zatrudnienie, np % i w ten sposób ubyło by część nadmiarowej gotówki z gry.

rogu

Cytat: Gattsu w Gru 01, 2023, 06:32 PMJeśli więc coś nie jest oficjalne (np. ilu graczy licytuje danego kolarza) to tym bardziej prowadzi to do układów i układzików, bo część graczy ze sobą rozmawia a część nie.

Wybacz, ale nie zgodzę się. Oczywiście, jakąś część informacji jesteś w stanie uzyskać. Wiadomo, że chętnych do zatrudnienia kolarzy pokroju Roglicia będzie ograniczona ilość i w ciemno można założyć, kto się zgłosi do tej licytacji i z kim rozmawiać. Ale czy jesteś w stanie dotrzeć do wszystkich, którzy będą walczyć o zdolnego kadeta czy kolarza z potencjałem, który odbudowuje się po słabym sezonie? Wątpię.

Cytat: Karcer w Gru 02, 2023, 08:08 AMDziś rano przeczytałem watek Nawciarza na temat stałego budżetu gry i tak naszła mnie myśl, że może by tak "opodatkować" zatrudnianie zawodników z FA. Byłaby jakaś opłata za zatrudnienie, np % i w ten sposób ubyło by część nadmiarowej gotówki z gry.

Raczej skłaniałbym się, ku temu, że więcej kasy ucieka przez zniżki przy przedłużaniu kontraktów.

kosa88

Cytat: rogu w Gru 02, 2023, 09:19 AMRaczej skłaniałbym się, ku temu, że więcej kasy ucieka przez zniżki przy przedłużaniu kontraktów.

Tak i dotyczy głównie zawodników którzy gromadzą ponad 1000pkt w sezonie.

mawarulez

Cytat: Gattsu w Gru 01, 2023, 06:32 PM

Absolutna bzdura. Przecież jeżeli nie widzisz ile osób i kto licytuje to ciężko o Wasze ulubione układziki. Dogadasz się z Bumbkiem czy kimś innym, że dasz np. 300 za Latoura a ktoś się uprze, że da 500 i za nic w świecie nie wygrasz. Jeśli do tego dodamy ograniczenie slotów, zadłużania i licytowania ponad stan to nie będzie hegemonii licytacyjnej, tylko najbiedniejszym będzie łatwiej wyciągnąć jakiś kąsek.
Jedyne co może się wtedy okazać problemem, to puste FA, stąd uwzględnienie dodatkowo pomysłów Urbiego i Nawciarza stworzy nowy system.

Już widać po ankiecie, że ponad 80% chce zmian w licytacjach - nie za wielkich, ale jednak zmian. Ani dotychczasowa forma ani totalna rewolucja nie uzyskała należytego odzewu, dlatego warto skupić się na tym co mamy, tylko trochę zmodyfikować.
Każdy powinien widzieć jedynie kwotę obecną za kolarza, swój bid i czas zakończenia licytacji.
No i niestety strona pomocnicza sprawdzlicytacje musiałaby zakończyć swą egzystencję.

kosa88

Cytat: mawarulez w Gru 02, 2023, 10:15 AMJuż widać po ankiecie, że ponad 80% chce zmian w licytacjach - nie za wielkich, ale jednak zmian. Ani dotychczasowa forma ani totalna rewolucja nie uzyskała należytego odzewu, dlatego warto skupić się na tym co mamy, tylko trochę zmodyfikować.

Ja głosowałem za opcją która aktualnie prowadzi ale na pewno to co chciałbym zmienić nie dotyczy samych licytacji lecz tego co można nazwać otoczką: czyli ilość bidów (choć to akurat niekoniecznie), zakaz licytowania ponad stan (nieważne czy jestem dogadany na transfery w kolejnym okienku czy nie. Mam aktualnie 30 czy 36 nie mogą już licytować).

Jeśli mam 3 wolne miejsca mogę podbić max 3 kolarzy i reszty nie mogę ruszać. Przy zgłaszaniach mogę zgłosić mając trzy wolne miejsce 13 zawodników ale tylko na 3 mogę dać dudi maxa, reszta musi być zgłoszona za pół ceny itp

Shoutbox

Arturo100

2024-11-21, 13:55:43
Dzięki! Dobrze się dowiedzieć po kilku latach grania

kosa88

2024-11-21, 13:27:03
Jak przy zawodniku w składzie jest kolor zielony to jest przedłużony a jak czarny to nieprzedłużony  ;)

Arturo100

2024-11-21, 13:15:40
Skąd wiecie którzy kolarze nie zostali przedłużeni? Na FFF składy jeszcze niezaktualizowane przecież

Alt4iR

2024-11-21, 11:12:44
Oj, Roglić przedłużony - no to mój plan transferowy legł w gruzach nim na dobre była szansa na cokolwiek. Chyba się szykuje wzięcie kolejnego sezonu na "przeczekanie".

bumbek

2024-11-21, 08:52:56
Jak bida ? Przecież jest Pogacar ;)

PaVelo

2024-11-21, 07:57:54
Czyli trzeba będzie łowić młodzież :)

nawciarz

2024-11-21, 07:36:10
To na FA tradycyjnie jak wszyscy mocni grają dalej straszna bida, ale przynajmniej tym razem dużo mniej kasy do wydania w całej puli graczy

liiio

2024-11-13, 11:06:43
Widzę, że we wszystkich szkołach to samo. Ja z powodu dłuższej choroby koleżanki mam u siebie w szkole prawie 1,9 etatu.

bigbird

2024-11-12, 20:25:17
Mnie życie dowaliło (a dokładniej szefowa) mamy w szkole 13 etatów w nadgodzinach i 80% kadry ma 1,5 etatu, a ja dodatakowo do półtora etetu dostałem wychowawstwo i 1/4 administracji. Jak wspomniałem że rezygnuje z tych przyjemności to Dyrekcja udała że nie słyszy, a na razie nie chcę nowej pracy szukać, bo trzy córki jeszcze muszę ogarniać

bigbird

2024-11-12, 20:23:47
kilka ogłoszeń. Dziś w nocy powinny ruszyć przedłużenia. zrobię też kopie bezpieczeństwa. Znalazłem też trochę historii więc może uda się coś z tej historii pokazać. ale wszystko po kolei.

popiol

2024-11-10, 21:53:57
Czyli w sezonie 2025 za mistrzostwa Polski nie będzie punktów... ktoś ze starszych graczy pamięta kiedy ostatnio była taka sytuacja?

bigbird

2024-11-10, 21:11:16
Arek Luz po to pisałem

arekw29

2024-11-10, 20:57:45
Wysłałem teraz PW do BB. Naprawdę nie widziałem, że to już. Nie spostrzegłem tego planu działania. Nadal bym chciał grać.

PaVelo

2024-11-10, 18:58:40
Pobił na tym polu WVA, który tytułu zdobytego w wieku 20 lat, nie zdołał już powtórzyć rok później. A Jente dał radę. Otwórzcież, proszę, te przedłużenia...

nawciarz

2024-11-10, 16:07:55
Michels już od roku u mnie nie jeździ, ale i tak miło że sobie pierwsze podium wywalczył. Zobaczymy czy na szosie też zacznie notować jakieś ciekawsze wyniki. Nie sprzedałem go do bezpośredniego rywala, więc zdecydowanie życzę mu jak największych sukcesów.

PaVelo

2024-11-10, 10:16:15
Open the door! Open the door!  ;)

arekw29

2024-10-20, 10:01:58
Warto zamknąć zgłoszenia do Japan bo wyścig się już skończył.

nawciarz

2024-10-19, 09:15:28
To kwestia awansujących do 1 ligi definitywnie rozstrzygnięta.

Dobry

2024-10-18, 22:33:08
Heh, jednak będzie trzeba zatrzymać tego Charltona 😁

arekw29

2024-10-18, 14:32:08
Dzięki

rogu

2024-10-18, 13:04:43
Poprawione.

arekw29

2024-10-18, 12:56:29
Znowu fff nie działa, jprdl

arekw29

2024-10-18, 01:06:02
Nie ma zapisu w regulaminie, więc powinny awansować trzy. Jednak dobrze, że to zauważyliście i trzeba zrobić jakiś zapis na przyszłość

Arturo100

2024-10-17, 14:02:11
Odkąd gram zdażało się już, że w drugiej lidze było 11 albo 9 drużyn i problemu nie było, więc wydaje mi się że w sytuacji braku stosownych regulacji dot. miejsc ex aequo sprawiedliwy byłby awans 3 drużyn. Na marginesie to wpadną mi jeszcze 2 punkty za niepodliczone TTT ;)

nawciarz

2024-10-17, 08:06:58
W sumie teraz po zwycięstwie Vangheluwe mamy tyle samo punktów. I załóżmy że już nie punktujemy do końca sezonu i Allorc nas wyprzedza i jesteśmy ex aequo na drugim miejscu i co wtedy? trzy drużyny awansują?

Arturo100

2024-10-16, 23:07:34
W Chinach miał punktować Fretin ale objawił się inny Belg ;) co do awansu to szampana jeszcze nie otwieram, bo jednak Rota, Vine w Wenecji, a w Chinach Arrieta i Traeen mogą sporo punktów zdobyć

nawciarz

2024-10-16, 16:48:26
Rota tylko siódmy to już raczej można powiedzieć że kwestia awansu rozstrzygnięta, bo nie sądzę żeby Arrieta miał w Chinach wygrać.

nawciarz

2024-10-16, 12:06:50
Ha już myślałem że nie masz kim za bardzo punktować, to znowu jakiś królik z kapelusza wyskoczył  ;D  Niesamowity ten sezon masz, jesteś do przodu 1226c i ogólnie jako jedyny ponad 1000c zarobiłeś, a jeszcze szykuje Ci się dopłata w zależności od ostatnich rozstrzygnięć rzędy 600-800c.

Arturo100

2024-10-16, 10:11:35
Vangheluwe, jak ty mnie zaimponowałeś w tej chwili

rogu

2024-10-15, 14:46:28
Z drużynówką będzie ciężko, na szybko nie znalazłem sposobu na wklepanie tych wyników, a wolałbym nie szkodzić.

arekw29

2024-10-14, 19:18:01
Aa już kumam o co chodzi. Daje to punkty do tabeli, ale nie dla kolarza. Głupi ja

arekw29

2024-10-14, 19:17:07
Tyle lat gram i nie wiedziałem. Tak to bym nie brał bo to nieopłacalne w sumie

nawciarz

2024-10-14, 18:32:51
No priorytet zwiększa tylko punkty a nie kasę. Kiedyś dawno temu mieliśmy jeszcze cele sezonu, które każdy ustalał przed sezonem i one zwiększały kasę, ale jakoś szybko z tego zrezygnowaliśmy.

arekw29

2024-10-14, 18:30:24
No offence, tylko pytam. Może z braku wiedzy. Po przeliczeniu wyścigów z prio punkty mi się zwiększyły, a kasa nie. Tak ma być?

nawciarz

2024-10-14, 11:11:44
Przeliczyłem poprawione wyścigi.

nawciarz

2024-10-14, 10:18:49
https://fff.xon.pl/wyscig.php?id_wys=24039 tegoroczna z PN jest podliczona

rogu

2024-10-14, 08:54:26
@nawciarz kojarzysz jakąś podliczoną drużynówkę z przeszłości? Jakbym zerknął jak to wygląda, to może uda mi się dodać to do bazy.

nawciarz

2024-10-13, 17:27:09
Wszystkie mistrzostwa krajowe mają gorszą obsadę albo w najlepszym wypadków porównywalną, a punktów za dziesięć z nich masz więcej. Choćby Guernalec za MK zdobył więcej punktów niż tu zwycięzca, a sam dzisiaj był dopiero szósty.

arekw29

2024-10-13, 17:14:17
W MK chociaż jest obsada zazwyczaj jakaś. Poddaje to pod rozmowę i tyle. Dla mnie ten "wyścig" się od lat niczym nie broni

nawciarz

2024-10-13, 17:05:36
Mistrzostwa krajowe na czas też wyrzucić?

arekw29

2024-10-13, 16:36:04
Możemy w przyszłym sezonie wyrzucić z kalendarza to Chrono Nations? Bo to takie jest z dupy, że nawet na E nie zasługuje

nawciarz

2024-10-13, 16:26:05
Szkoda że Price Pejtersen te dwie sekundy szybciej nie pojechał. To odliczanie trwa, jeszcze 137 punktów przewagi zostało (info dla rywali: dojdzie mi jeszcze 78 punktów za MŚ ITT).

arekw29

2024-10-12, 20:59:37
Jak go nie złapią to pobije. Źle się ogląda wywiad z nim po wyścigu, gdzie koleś wcale nie wygląda na zmęczonego a reszta ledwo żywa.

nawciarz

2024-10-12, 18:03:49
Pogacar przebił granicę 5000 punktów i pobił wcześniejszy rok gdzieś o 1800 punktów. W sumie jego przedłużenie teraz wyjdzie więcej niż wcześniejszy rekord. 3315C :o Teraz pytanie czy za rok uda mu się poprawić jeszcze ten wynik

nawciarz

2024-10-12, 13:11:58
Masakra jak nagle na koniec sezonu wszyscy u mnie chorzy, kontuzjowani i bez formy i tylko liczenie żeby rywale za dużo nie zdobyli

arekw29

2024-10-11, 22:30:22
Chciałem wziąć prio na Lombardię to mi Ineos Pidcocka ze składu wyjebało bo chyba za dużo powiedział

PaVelo

2024-10-11, 14:03:55
U mnie próba utrzymania się w II lidze młodymi ze wsparciem kilku starych wyjadaczy, zdaje się, kończy się niepowodzeniem - w dużej mierze z powodu kontuzji lub słabszego punktowania tych drugich... No cóż, dzieło przebudowy będzie kontynuowane dalej w III lidze - w sumie to nawet duża frajda wyszukiwać młode talenty i próbować stworzyć z nich wartościową drużynę :)

nawciarz

2024-10-10, 16:32:33
I znów strona padła

nawciarz

2024-10-10, 15:31:42
Moi to już wyjebane na ściganie w tym sezonie mają, może być nerwówka do ostatniego wyścigu. Na szczęście prawie dwieście punktów przewagi to na tym etapie spora zaliczka.

nawciarz

2024-10-08, 14:18:41
I Tre Valli Varesine odwołane to kolejny wyścig bliżej do idealnego scenariusza. A jeszcze wczoraj Pylarz wyprzedził Popiola, a to też zwiększa dopłatę o prawie 100c, więc niech tak się wszystko dobrze układa do końca sezonu.