Welcome to Gra kolarska - forum. Please login.

Cze 09, 2025, 11:25 AM

Login with username, password and session length

Recent

użytkowników
  • Użytkowników w sumie: 34
  • Latest: Tomek86
Stats
  • Wiadomości w sumie: 1,788
  • Wątków w sumie: 47
  • Online today: 17
  • Online ever: 273
  • (Wrz 10, 2024, 10:45 PM)
Użytkownicy online
Users: 1
Guests: 7
Total: 8

7 Gości, 1 Użytkownik
allorc

Dyskusje nt. FFF

Zaczęty przez Dobry, Paź 16, 2023, 01:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kosa88

Cytat: nawciarz w Paź 20, 2024, 07:46 PMWalka z nadmiarem jest taka że rok temu z dopłatami doszło ok. 8600c do gry, a teraz prawie 8000 mniej, więc jak dla mnie już nic specjalnie nie trzeba ucinać. Bez dopłat awans często traci sens. To mój piąty awans, a dopiero pierwszy raz dostanę dopłatę i tak naprawdę te wizyty moje w 1 lidze przez to nie miały zbytnio sensu i nigdy tam miejsca nie zagrzałem. Jednak zgodzę się że one powinny być stałe i co najmniej to powinno być 400C.

Draft tylko dla 3 ligi jestem w stanie poprzeć. Na pewno nie rezygnacja z niego, bo widać jak trudno było by budować skład w 3 lidze bez draftu. Tak można sobie tanim kosztem złapać potencjalnego lidera drużyny na lata, a gra jest trudna i bardzo ciężko dobić się z drużyną na wyższy poziom, a to daje na to największe szanse.

Ja dałem tylko propozycje też wolałbym stałe dopłaty w równej wysokości. Co do draftu też trzeba zauważyć że III liga się najbardziej bogaci a skoro liga dużo zarabia to też stać ich walczyć o młodych na FA tym bardziej gdy jednak ligi wyżej mają z tym spory problem. Ja uważam że z draftu trzeba stopniowo rezygnować i z roku na rok zmniejszać liczbę drużyn biorących w tym udział

allorc

Cytat: nawciarz w Paź 20, 2024, 06:54 PMVeneto Classic
 Z 1 ligi spadają andrzejcw i kosa88. Do 1 ligi awansują nawciarz i Arturo100 (dopłata 635C - wiadomo może się jeszcze niewiele zmienić po uzupełnieniu drużynówek). Z 2 ligi spadają Jaskula i PaVelo. Do 2 ligi awansują blazo8 i Nakazar (dopłata 526C).

nawciarz możesz podać wzór na wyliczenia tych dopłat? Bo zanim nieawansowałem ;)  to liczyłem i jakoś mi te kwoty mniejsze zawsze wychodzą

nawciarz

Cytat: allorc w Paź 21, 2024, 10:23 AM
Cytat: nawciarz w Paź 20, 2024, 06:54 PMVeneto Classic
 Z 1 ligi spadają andrzejcw i kosa88. Do 1 ligi awansują nawciarz i Arturo100 (dopłata 635C - wiadomo może się jeszcze niewiele zmienić po uzupełnieniu drużynówek). Z 2 ligi spadają Jaskula i PaVelo. Do 2 ligi awansują blazo8 i Nakazar (dopłata 526C).

nawciarz możesz podać wzór na wyliczenia tych dopłat? Bo zanim nieawansowałem ;)  to liczyłem i jakoś mi te kwoty mniejsze zawsze wychodzą
4.4 Dopłaty wyrównawcze wyznaczane będą na następujących zasadach:
4.4.1 Dla awansujących do 1. ligi:
Dopłata = 90% średniego budżetu ekip PT z miejsc 4-8 w sezonie 2023 (które kontynuują grę) - średni budżet ekip awansujących.
4.4.2 Dla awansujących do 2. ligi:
Dopłata = 90% średniego budżetu ekip z miejsc 3-8 w drugiej lidze AD 2023 (które kontynuują grę) - średni budżet ekip awansujących z III ligi.
W przypadku gdyby różnica była < 0, brak dopłat.

I nie chce mi wyjść inaczej niż 635C, a dokładnie 634,78. Z tym że jesteś bogatszy od Arturo, więc jakbyśmy awansowali razem to by było ok. 170c mniej.

allorc

OK, ja liczyłem z zarobionych za 2024c, a nie z posiadanego budgetu.
Czegoś się nauczyłem  ;)

Dobry

Nawciarzu, dzięki za podsumowanie :)

Liczę, że jeszcze w tym tygodniu zaprezentuję dokładny plan działania.

Co do zmian w grze. Faktycznie, można kilka wprowadzić. Np. żeby nie mieć wrażenia, że zawsze się nie załapuje na dotacje w awansie, przyznać stałe kwoty. Ma to sens, choć poprzednie i obecne w regulaminie "rozumowanie" też się trzyma kupy.
Za to ograniczeniom licytacyjnym (może poza możliwością licytowania wobec braku środków) jestem zdecydowanie przeciwny, ponieważ to jest właśnie sól tej gry. Dlaczego licytowanie zachowawcze ma być premiowane względem licytowania agresywnego? Dlaczego mamy rezygnować z priorytetowych licytacji, kiedy mamy pełno kasy? I w którym momencie ustalać stan posiadania? Gdy się ma pewność, że się wygrało licytację? Gdy się ma już kolarza "zaksięgowanego"? Tu widzę spore pole do niesnasek.
Aczkolwiek, widzę jakieś wyjście.

Kolarzy nadliczbowych nie można sprzedać. Należy ich zwolnić po kosztach nabycia, nie mniej niż 25 c. (nawet, jeśli się ma wcześniej dogadany transfer, nie można go dokonać, jeśli się ma nadmiar w składzie).
Bo sztywny zakaz jest do bani, za to jakieś sankcje, niech ewentualnie będą.

PaVelo

Cytat: Dobry w Paź 23, 2024, 06:25 PMKolarzy nadliczbowych nie można sprzedać. Należy ich zwolnić po kosztach nabycia, nie mniej niż 25 c.

Ciekawe rozwiązanie :)

Arturo100

Jestem za zostawieniem draftu w obecnej formie ale ewentualne ograniczenie do III ligi też rozumiem. Co do dopłat to wydaje mi się, że są niezbędne ale faktycznie można ustalić stałe kwoty typu 500C dla pierwszej i 300C dla drugiej ligi.

Pomysł Dobrego ma według mnie pewną wadę, która może za mocno wpłynąć na tych agresywniej licytujących. W sytuacji gdy ktoś ma dogadane transfery to trochę bezsensu byłoby jeszcze zwalnianie nadliczbowych kolarzy, bo wtedy taka drużyna zostawałaby w okrojonym składzie. Natomiast większe kary pieniężne stosowane od razu po FA mogłyby być dobrym rozwiązaniem. Wówczas gracz bez względu na to, że ma dogadane transfery i tak ponosiłby karę w wysokości np. 50 za 1 nadliczbowego, 200 za 2, 400 za 3 itd. Takie sankcje byłby całkiem dotkliwe nawet dla najbogatszych i przy okazji mogłyby ograniczyć pieniądze w grze

nawciarz

Po dodaniu drużynówek budżet gry zwiększył się o zawrotne 13C, co ostatecznie nie miało w ogóle wpływu na wysokość dopłat, więc ostatecznie:
awansujący do 1 ligi ja i Arturo100 dostają 635C
awansujący do 2 ligi blazo8 i Nakazar dostają 526C

Dobry

Dzięki, nawciarzu!!!

Co do drużynówek, to temat chodzi mi po głowie od dobrych 10 lat.
I jest wynikiem przeoczenia, bo punktacja drużynówek była przygotowana, zanim wprowadziliśmy do FFF punkty za 2. i 3. miejsce na etapach kat. 2.D.
I nie zmodyfikowaliśmy po tym fakcie punktacji za drużynówki.
Wobec tego, należy dokonać korekty, żeby za etapy drużynowe w wyścigach 2.D punktacja wyglądała tak: 1. - 4 p., 2. - 2 p., 3. - 1 p.
No i bez sensu wygląda punktacja za wyścigi 2.E, bo czemu 1 p., a nie 25%, jak to jest we wszystkich innych wyścigach? To też błąd i powinno być 2 p za 1. miejsce i 1 p. za 2. miejsce.

nawciarz

Mnie zawsze najbardziej raziła punktacja za klasyfikację górską i punktową. 2S punktuje dziesięciu 2A sześciu, a dalej już nikt. Kiedyś to był problem bo tylko BB mógł dodawać te wyniki, ale jak zacząłem podliczać to podsunąłem mu pomysł i teraz już sam mogę je dodawać. Wiadomo nie do końca chcemy dokładać dodatkową kasę do gry. Dlatego zrobiłbym to tak w 2A zacząłbym punktację od obecnego 2 miejsca czyli by punktowała piątka: 25 - 15 - 10 - 5 - 3. Potem w 2B pierwsza trójka: 15 - 10 - 5. W 2C i w 2D tylko zwycięzcy dostawali by odpowiedni 10 i 7 punktów. 2E zwycięzca 4 punkty, ale tu w sumie już by można było sobie odpuścić. I bez ingerencji BB bym mógł zacząć to robić z tym że wtedy we wrzuconych wynikach nie byłoby 1 miejsca tylko od 2 by się zaczynało, żeby uzyskać taką punktację.

O ile na GT jakiś prestiż te poboczne klasyfikacje mają to nie za wiele ma sensu to że na Romandii punktowało aż sześciu a na TdP nikt.

Dobry

Nigdy mi tego nie brakowało, ale jak o tym napisałeś, to jest to dobry pomysł. Zwłaszcza że te punktówki i górskie wygrywają czy w czołówce na mniejszych wyścigach są jacyś "leszcze", którzy u nas w grze praktycznie nie zdobywają punktów. No i na etapówkach sprinterzy też zazwyczaj nie mają za dużo punktów dla siebie, a za punktowe coś wpadnie, więc jestem na tak.
Bardzo dobry pomysł!

liiio

Cytat: Dobry w Paź 23, 2024, 06:25 PMNawciarzu, dzięki za podsumowanie :)
Kolarzy nadliczbowych nie można sprzedać. Należy ich zwolnić po kosztach nabycia, nie mniej niż 25 c. (nawet, jeśli się ma wcześniej dogadany transfer, nie można go dokonać, jeśli się ma nadmiar w składzie).

To miałoby sens, gdyby zmienić kolejność, najpierw transfery później licytacje.

Urbi

No to zdejmijmy ten historyczny przepis o max 3 transferach przed FA, obojętnie jakie byłyby decyzje do do samych licytacji

mawarulez

Moim zdaniem:

1) II liga jest najlepszym miejscem do zarobku, a co za tym idzie ma dużo większe szanse na zakup młodzieży, zatem draft ograniczyłbym do 3 ligi lub całkiem go zlikwidował ze względu na rosnące doświadczenie graczy

2) Limit 3 transferów był wprowadzony, żeby uniknąć naciągania nowych graczy, a takich praktycznie nie ma, wszyscy już doskonale wiemy jak to się odbywa, dlatego można ten limit znieść

3) Jeżeli powyższe by się wydarzyło to można ograniczyć licytacje przy posiadaniu pełnego składu

4) Chcemy ograniczać kasę w grze, a jednocześnie dodawać punkty (a co za tym idzie kasę) za zdobycie górki w cingciang w wyścigu dookoła pola ryżu, bo akurat jakieś ekipy wybrały się tam na wycieczkę - moim zdaniem bez sensu

5) dopłaty na stałym poziomie 500 i 300 są jak najbardziej ok

nawciarz

Cytat: mawarulez w Paź 25, 2024, 09:27 AMMoim zdaniem:

1) II liga jest najlepszym miejscem do zarobku, a co za tym idzie ma dużo większe szanse na zakup młodzieży, zatem draft ograniczyłbym do 3 ligi lub całkiem go zlikwidował ze względu na rosnące doświadczenie graczy

2) Limit 3 transferów był wprowadzony, żeby uniknąć naciągania nowych graczy, a takich praktycznie nie ma, wszyscy już doskonale wiemy jak to się odbywa, dlatego można ten limit znieść

3) Jeżeli powyższe by się wydarzyło to można ograniczyć licytacje przy posiadaniu pełnego składu

4) Chcemy ograniczać kasę w grze, a jednocześnie dodawać punkty (a co za tym idzie kasę) za zdobycie górki w cingciang w wyścigu dookoła pola ryżu, bo akurat jakieś ekipy wybrały się tam na wycieczkę - moim zdaniem bez sensu

5) dopłaty na stałym poziomie 500 i 300 są jak najbardziej ok

1) Mamy stały skład graczy, więc w sumie draft już swoje zadanie spełnił i biedniejsi gracze już mogli kilka talentów złapać, na których można próbować budować skład. W tym roku bym już nic nie zmieniał. Od przyszłego roku już bym wprowadził że draft jest tylko dla nowych graczy i dałbym im możliwość draftowania przez 3 lata, co by nie byli poszkodowani w stosunku do obecnie grających gdzie każdy z niższych lig przynajmniej 3 razy sobie zawodnika w ten sposób wybrał.

2) Zgadzam się

4) Dlatego dla zbilansowania zmniejszyłem punktację dla 2A i dla każdego wyścigu jest tu 70 punktów mniej. Tak naprawdę dla mnie alternatywą jest zostawienie tych kategorii tylko dla GT, bo tylko tam mają one jakiś prestiż. Jednak nie rozumiem czemu punkty ma mieć 6 kolarz na Romandii, a zwycięzca w TdP żadnych.

Shoutbox

pylarz

Dzisiaj o 11:00:09
Na Antwerp tez nie moge zgłosić.

popiol

2025-06-08, 12:07:06
U mnie też się cos spierdzielilo i nie mogłem zgłosić na dauphine i brussels :/ mozliwe ze to dlatego ze chwilowo nie mam dostepu do tel z którego zawsze zglaszam... nie wiem, jak by się udało zrobić automat byłbym wdzięczny.

pylarz

2025-06-04, 14:31:32
Nie moge zgłosić na Heistse Pijl, Dauphine i Brussels Cycling Classic.

nawciarz

2025-06-02, 19:29:23
I Norwegia jeszcze raz poprawiona, bo nie ten Holter co trzeba był.

nawciarz

2025-06-01, 20:26:00
poprawione

Nakazar

2025-06-01, 18:33:43
W wynikach z Norwegii Langellotti nie dostał punktów za jedno ze swoich trzecich miejsc na etapie, zaś na francuskiej etapówce, cq chyba się machnęło i zamieniło miejscami Capiota i Irlandczyka, w oficjalnych wynikach odwrotnie są.

nawciarz

2025-06-01, 16:41:43
Sparfel sprinty pagórki góry wszędzie sobie radzi, może największych kozaków z tego niesamowitego rocznika nie mam, ale i tak Sparfel i Remijn wyglądają rewelacyjnie i powinna być z nich spora pociecha

Urbi

2025-05-31, 21:18:04
Sam powiedział że gdy Carapaz odmówił współpracy na zjeździe to on po prostu także przestał jechać. Koleś ma 21 lat i jestem jakoś w stanie zrozumieć że nie odnalazł się w tej sytuacji, ale dyrektor sportowy to do zwolnienia.

bigbird

2025-05-31, 17:56:32
pytanie jednak czy Del Torro nie umarł. On nawet z pomocą Majki nie był w stanie podejść do prowadzącego a co dopiero do Anglika. Dla mnie on tylko ładnie wyglądał, ale ciężko go zgasiło chyba

Urbi

2025-05-31, 16:47:51
Żeby tak poddać wyścig, w sytuacji gdy było 1:40 na zjeździe, to jest dla mnie totalnie niezrozumiale. Notabene nie byłoby i tak łatwo bo Wout tam ostro ciągnął i może skończyło by się na 2:30, ale chociaż po walce, a tak duzy niesmak. Brawa dla Vismy, ładnie to rozegrali

pylarz

2025-05-31, 16:40:29
Zgadzam sie, bardzo przyjemny etap ;)

bigbird

2025-05-31, 16:31:30
Co to był za etap. Aż sobie przypomniałem o fascynowaniu się kolarstwem

Urbi

2025-05-31, 16:01:28
Już dawno czegoś takiego nie widziałem, ciekawe jak on to wytłumaczy

Urbi

2025-05-31, 15:55:47
No to pozamiatane, co on robi?

Nakazar

2025-05-31, 15:26:21
Gee jedzie jakby wiedział, że jest w drużynie Urbiego razem z Carapazem i Del Toro

arekw29

2025-05-29, 20:32:34
Mam nadzieję, że teraz się także przyczynicie do mojej prośby o Gruela. Wtedy tylko straciłem startowe, a teraz młodzian wreszcie coś wygrał.

nawciarz

2025-05-29, 17:32:12
A już myślałem że w końcu Van Baarle coś da od siebie. Jeszcze Laurance kraksa. A tak ładnie żarło od Tirreno do początku Giro a teraz się coś zacięło

Gattsu

2025-05-29, 10:29:04
Dalej wygląda całkiem nieźle ;) zresztą, zaraz Urbi nie będzie miał z kim przegrać tego Giro. Czterech w dyszce i dwóch na podium już niemal pewne.

nawciarz

2025-05-28, 15:36:41
Oj nieudane to Giro na szczęście przewagę mam a Roglic, Ayuso i Ciccone, Arensman też z walki wypadli to nie dosyć że rywale jeszcze bardziej nieudane względem oczekiwań mają a do tego priorytet zmarnowali, więc paradoksalnie zwiększyłem swoje szanse na utrzymanie

Urbi

2025-05-27, 21:54:48
Del Toro rzeczywiście jednak pewnie tego nie wygra, ale duża szansa, ze przekaże koszulkę lidera Carapazowi, wiec wszystko zostaje w rodzinie. Gulio dziś 1 etapem bez Roglica wszedł do top10. Derek w sposób zadziwiajacy się odrodził i nie zdziwie się jeżeli skończy się to Carapaz, Yates, Gee, Del Toro, choć młody może jeszcze strzelić tak całkowicie co nie byłoby w sumie niczym dziwnym.

arekw29

2025-05-27, 17:28:34
Gattsu w dobrym momencie "zaczarował" Meksykanina  ;D

arekw29

2025-05-27, 15:43:41
I wkurzający mnie Simmons zaliczył z dupy 90 pkt.

Gattsu

2025-05-26, 20:19:43
Rewelacyjnie wygląda ten Del Toro póki co. Jak wygra to może to przynieść Urbiemu decydujące punkty w walce o wygraną

pylarz

2025-05-26, 13:51:02
Na Boucles de la Mayenne tez nie moge.

pylarz

2025-05-26, 13:50:18
Nie mogłem zgłosić jak coś. Zapomniałem wczoraj wieczorem napisać.

liiio

2025-05-22, 21:08:37
Zmienili datę  Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes . Rusza 26.05 zamiast 04.06.

arekw29

2025-05-18, 21:44:08
Nawciarz. Kogo ja uważam za pizdę to moja sprawa. Wout na pewno lepiej zna się na kolarstwie ode mnie, ty na bank nie

nawciarz

2025-05-18, 20:58:39
Cq się nie spieszy z wrzuceniem pełnych wyników, jutro nie mam czasu, więc podliczę dopiero we wtorek.

Urbi

2025-05-18, 18:37:59
Co do dzisiejszej końcowi to Del Toro zaatakował, a Wout wytrzymał i go objechał, nie widzę tu niczego złego w zachowaniu Belga, raczej dosyć klasyczny układ

Urbi

2025-05-18, 18:35:48
Dziś idealny scenariusz dla mojej ekipy. Nie ukrywam, że wczoraj po cichu liczyłem że Del Toro dostanie wolną rękę, a on przecież Strade ładnie jeździł dla Pogiego. Nie sądziłem że uda się jednak tak dużo zyskać i to nad wszystkimi. Do tego bardzo solidny Carapaz i wygląda to na tą chwilę wybornie.

Arturo100

2025-05-18, 18:09:56
Jak ktoś obejrzał końcówkę etapu i zapomniał o S.Yatesie to rzeczywiście móże pomyśleć, że lekko nie fair pojechał Belg ale to del Toro zależało na jak największej przewadze. Dla Wouta liczyło się tylko zwycięstwo etapowe, a przy okazji niezaszkodzenie liderowi drużyny. Wcześniej współpracował z Ineosami, a Meksykanin albo próbował skoków albo wiózł się na kole. Ogólnie super etap. Mimo pecha własnego lidera z fff, świetnie się to oglądało a przyznam że coraz rzadziej mi się to zdarza  ;)

nawciarz

2025-05-18, 18:09:22
Nie zrobił nic złego to czemu ma się go usprawiedliwiać. Widać rozumie lepiej kolarstwo od Ciebie i nie pracował jak to było przeciwne z interesem jego i jego grupy. I Del Toro też nic nie pracował jak Ineosy pracował a potem jak sam Bernal został to też się współpraca nie kleiła i go zerwał atakiem mimo że całą przewagę wypracował Ineos, więc tak samo za pizde go powinieneś uważać.

arekw29

2025-05-18, 17:52:30
Pracował Meksykanin non stop na ostatnich kilometrach. Nic nie usprawiedliwia Wouta. I jeszcze pierdolenie o jakimś liderze w kolejnej grupie. Brzydkie zwycięstwo i tyle. Pokazuje jakim jest kolarzem.

nawciarz

2025-05-18, 17:40:09
Przecież zrobił wszystko tak jak powinien. Niby w jakim celu miał pomagać Del Toro i jeszcze go przepuścić na mecie? Meksykanin też nic nie pracował póki jechał z Ineosami to tak samo możesz powiedzieć że on też pizda.

arekw29

2025-05-18, 17:29:02
Wout pokazal po raz kolejny jaką jest pizdą.

arekw29

2025-05-16, 16:44:02
Gaudu sezon życia

Gattsu

2025-05-15, 21:21:36
Szkoda. Giro zawsze mi się kojarzyło z kraksami liderow. Z mojego podwórka to mam nadzieję, że Vacek nie podpisał "lifetime contract" na wożenie Pedersena ;)

Urbi

2025-05-15, 16:25:25
Ja pierdole, wszyscy moi się wywalili. Hindleya już nie ma, Landa też. Carapaz leżał, Gee leżał

nawciarz

2025-05-11, 20:10:04
Trzy wyścigi dziś i w każdym mój kolarz na jedenastym miejscu gdzie dziesięciu punktuje  ;D dobrze że w dwóch to jedno miejsce niżej to tylko strata jednego punktu i że przynajmniej Gautherat solidniej zapunktował

Dobry

2025-05-11, 18:32:10
Dzisiaj na Giro trzech moich przyprowadziło swoje grupy na metę. Niewiele też brakło Strongowi, żeby i tę najważniejszą przywiózł...

arekw29

2025-05-10, 12:55:30
A ja za późno wstałem po nocce i nie zdążyłem zgłosić Gruela do Morbihan. Można to jakoś ogarnąć?

pylarz

2025-05-10, 11:51:02
Jeszcze zdążyłem przed deadlinem. Nie mogę zgłosić na Morbihan.

Urbi

2025-05-09, 17:46:36
Ehh 1 etap i od razu taki cios

arekw29

2025-05-09, 17:28:08
Szybko Landa... A taki był wycieniowany

nawciarz

2025-05-09, 16:27:42
To dla równowagi Magnier nie wytrzymał

nawciarz

2025-05-09, 16:25:40
Wow Sparfel tego to się nie spodziewałem  ;D

arekw29

2025-05-08, 19:53:32
Dlaczego na stronie FFF wyniki wyścigów z 2024 roku są "puste"?

andrzejcw

2025-05-08, 13:12:26
Nie mogę zgłosić ma Giro

Dobry

2025-05-07, 06:54:40
I tak się nie cieszę. W końcu to był mój najlepszy wynalazek w FFF. nikt inny mi tylu zwycięstw i emocji nie dostarczył.

liiio

2025-05-06, 13:11:30
Dobry interes życia z tą sprzedażą Ewana zrobił :). Dobrze, że oferta Gimpka była lepsza od mojej ;)